Marijana

Job shadowing u partnerskoj školi u Finskoj, Alakylan koulu, Kiiminki, Oulu


    Nakon potpisivanja Ugovora o dodjeli financijske potpore za Erasmus+ mobilnost osoblja u svrhu podučavanja i osposobljavanja krenula sam s pripremama za put i praćenje prakse. Trebalo je dogovoriti detalje sa školom domaćinom koju smo pronašli putem eTwinning portala. Cilj mojega posjeta školi u Finskoj je bio usvajanje novih metoda poučavanja s naglaskom na učenje kroz rad. Željela sam prisustvovati satovima ručnoga rada kako bi usvojila znanja koja ću prenijeti i koristiti u svojoj školi. Komunicirala sam s učiteljima iz škole domaćina mailom i skype-om. Pomagali su mi kolege iz škole. Podijelili smo se po troje kako bi lakše odrađivali sve poslove. Nakon dogovora napravili smo raspored aktivnosti tijekom mog praćenja prakse.
    Istovremeno sam učila finske riječi kako bi lakše svakodnevno komunicirala i usavršavala vještine govorenja engleskoga jezika. Slijedila je i kulturološka priprema. U međuvremenu je trebalo organizirati put i smještaj u čemu su mi pomagali kolege i kolegice iz  tročlanog tima. Provedeno je i ICT osposobljavanje.


    Prema dogovoru s učiteljicama i učiteljima iz škole domaćina pripremila sam prezentaciju na engleskom jeziku kako bi učenici bolje upoznali Hrvatsku. Učiteljice koje vode ručni rad zamolile su me da ponesem ručne radove koje radim sa svojim učenicima u sklopu Učeničke zadruge. Ponijela sam vezene stolnjake, dijelove s narodne nošnje, jastučiće punjene guščjim perjem i vrećice za kamilicu. Planirano je da s učenicima odradim dvije radionice. Prva je bila izrada licitarskih srca, a druga pisanica ukrašenih voskom. Pripremila sam materijale koje trebam ponijeti, jer u Finskoj se ne mogu kupiti boje za pisanice i pčelinji vosak. Za svaku radionicu sam pripremila korake izrade. Kao suvenire sam ponijela paprenjake koje izrađujem na izvannastavnoj aktivnosti Mali zadrugari.
   
Slijedio je put i  dvotjedno praćenje prakse.
   
8. ožujka 2015. putovanje do grada Oulu. 
9. ožujka 2015. (ponedjeljak)


    Nakon druženja u zbornici, prisustvujem nastavi tekstila kod učiteljice Kirsi. Svaki razred ga ima dva sata tjedno. U 4. razredu uče plesti s dvije igle. Od ispletenog  kvadrata  će napraviti zeca uz pomoć konca i malo vate. Većini učenika ide dobro, asistentica u nastavi i učiteljica pomažu onima koji ne mogu savladati pletenje. Za projekt imaju dovoljno vremena.  Radit će dok ne završe. Kada se umore, malo popričaju i nastave dalje s radom. Materijal kupuje škola. Učiteljica mi pokazuje zalihe u ormarima koje nabavljaju početkom školske godine. Ponekad učenice viših razreda samostalno kupuju materijal za šivanje odjeće za unaprijed dogovorenu svotu novaca.
    Sat finskog jezika provode gledajući crtani film. Nagrađeni su za dobro ponašanje tijekom proteklog mjeseca. Na satu matematike učenici procjenjuju mjere za duljinu. Većina učenika pravilno određuje koliko je dugačak metar ili centimetar, ali imaju problema s preračunavanjem mjera za duljinu. Učiteljica ih potiče na procjenjivanje duljine dužine, pomaže im drvenim metrom kako bi provjerili jesu li točno procijenili.
    Razred pohađa učenik s poteškoćama, nije na satu već radi s učiteljicom za djecu s posebnim potrebama. Učenici učitelje oslovljavaju imenom. U školi rade tri pomoćnika u nastavi, na sat ulaze neprimjetno i uključuju se u rad. Tijekom odmora učitelji se dogovaraju s njima gdje trebaju pomoći ili s učiteljicom za djecu s posebnim potrebama kada će im uputiti učenike. Učitelji istovremeno ne rade s cijelim razredom, prvi ili zadnji sat imaju samo pola razreda kako bi im se mogli posvetiti u potpunosti. Mogu predavati u drugom razredima neke predmete, primjerice Annika i Kirsi predaju tekstil, a Matti rad drvom. Pekka voli predavati tjelesnu i zdravstvenu kulturu. Raspored se dogovara na početku godine, prvo se slaže raspored engleskog jezika, nakon toga predmeti koje će predavati učitelji iz drugih razreda, a tek onda predmeti koje predaje razrednica ili razrednik.

10. ožujka 2015. (utorak)


Posjet područnoj školi Tyrinkula.
    Učitelji i učenici su zainteresirani i žele saznati što više o Hrvatskoj.  Održala sam prezentacije o Hrvatskoj  za 4., 5. i 6. razred. Neki učenici su čuli o našoj zemlji kroz sport. 5. razred je poželio naučiti pozdrave, brojiti do 5, kako se predstaviti na hrvatskom. Zanimljivi su im naši grafiti na školama, neobično je što uzgajamo kamilicu ili voće. U Finskoj nije dozvoljeno raditi grafite.
    Tijekom sata religije (6. razredu predaje učiteljica Janna iz 4. razreda) učenici su vrlo tihi, sudjeluju na satu. Uče o raznim religijama. Učenici 6. razreda  su zainteresirani za naše priče budući da uče o Kalevali. Nakon čitanja sažeto prepričavaju i izrađuju prezentacije u paru. Svatko preuzima svoj dio odgovornosti.

11.3. 2015. (srijeda)


Mala škola-pohađa ju 29 učenika, dvije učiteljice Nina i Niina. Prve i zadnje sate dolazi samo pola grupe kako bi rad bio lakši.
    Posljednja dva tjedna tema su medvjedići, učenici donose svoje, pričaju o njima, donosi knjige o medvjedićima i predstavljaju ih drugim učenicima. Pjevaju pjesme uz pokrete ili u skupinama. Izrađuju medvjedića od hamera i vune. Samostalno izrezuju, omataju vunu pomoću igle oko papira, režu vunu. Učiteljice pomažu pri uvođenju vune u iglu. Pri tom učenici mirno stoje u koloni kad trebaju pomoć. Prihvaćaju i moju pomoć, rado mi prilaze. Nakon toga pjevaju pjesmice, igraju igru s medvjedićima slično našoj igri Čovječe ne ljuti se. Pri tom moraju skakati kao medo kada im to ploča pokaže. Na kraju dana rješavaju listić- na slici treba obojati 10 medvjedića koji su sakriveni posvuda. Satove započinju vježbama oblikovanja. Pokazuju lijevu i desnu ruku ili neki dio tijela. 

  
    Poslijepodnevne aktivnost škole-pomoćnici u nastavi ostaju s učenicima koji ostaju na cjelodnevnom boravku(7 učenika). Roditelji plaćaju jer rade. Učenicima je osigurana užina.
Igraju igre ili borave vani. Mogu ostati do 17 sati.

    Srijedom učitelji imaju sastanak gdje raspravljaju o važnim pitanjima. Budući da su knjige besplatne za učenike, morali su odlučiti koje knjige će koristiti slijedeće godine. Nisu mogli mijenjati udžbenike jer škola nema novaca za nove, koristit će samo najnužnije radne bilježnice.

12.3.2015. (četvrtak)


    Učiteljica  prvoga razreda Annika predaje tekstil trećem razredu. Za to vrijeme učiteljica Niina iz male škole u prvom razredu predaje religiju. 3. razred šiva na šivaćim strojevima prema šablonama na papiru. Prema uputama odrađuju vježbe i nakon što odrade sve vježbe dobivaju «vozačke dozvole».
Učitelj 2. razreda je bolestan, pa održavam predavanje o Hrvatskoj za prvi i drugi razred. Znatiželjno ispituju o hrani, smijemo li jesti slatkiše u školi, imamo li životinje, kakve vrste riba uzgajamo, koja mi je omiljena boja, što vole moji učenici....
Na satu matematike rješavaju samostalno radnu bilježnicu, učiteljici pokažu kad je gotovo.

13.3.2015.(petak)


Učiteljica prvoga razreda Annika predaje tekstil u 6. razredu. Njihov projekt ove godine je samostalno sašiti sportsku majicu  s kapuljačom. Uče uzimati mjere, izrađivati krojeve, šivati. Učiteljica pomaže savjetima. Nakon što izrade gotovi proizvod mogu ga nositi. Ispunjavaju listić za samoprocjenu. Vesele se što će napraviti nešto korisno.
Učitelj drugog razreda  je bolestan pa učiteljica Katja i ja izrađujemo licitarska srca s njima. Brzo shvaćaju što treba napraviti, rado mijese tijesto, jezična barijera gotovo da nije vidljiva budući da još ne uče engleski jezik. U prijevodu pomože učiteljica Katja. Prihvaćaju tradiciju drugih naroda i žele naučiti nešto novo. Istu radionicu održavam u prvom razredu. Učenici dodaju svoje ideje kako bi licitarsko srce mogli napraviti kreativnije, a da pri tom ne izgubi svoj prvotni oblik. Žele ga pokloniti mamama za Majčin dan koji će biti uskoro.
    Na satu prirode u prvom razredu izrađuju umnu mapu o vjeverici u paru, nakon toga s učiteljicom zajedničku umnu mapu i nakon toga sve zapisuju u svoje bilježnice. Crtaju vjevericu. Rade to po prvi puta no dobro se snalaze.
    Tijekom sata učenik s dijabetesom jede, asistentica ga nadgleda i daje mu inzulin. Ostali učenici to uopće ne primjećuju.

Različitosti u odnosu na našu školu:
    Knjige i ručak besplatni
    Učitelj za djecu s posebnim potrebama
    Dijeljenje razreda u dvije grupe zbog lakšeg rada
    Drugačiji raspored odmora, pauza za ručak od jednog sata
    Svaki odmor učenici idu u dvorište neovisno o vremenu
    Hodaju bosi
    Tek u drugom razredu uče pisana slova


16.3.2015. (ponedjeljak)
1. i 2. sat tekstil- učiteljica Kirsi, 4. razred
Nastavljaju izrađivati pletenog zeca. Učenica koja je gotova počinje s novim projektom izrade pregače. Učiteljica ju poučava kako izraditi vlastiti kroj. Učenik s posebnim potrebama nije dovoljno koncentriran na pletenje, stoga mu pomažem. Uspio je napraviti nekoliko redova, što je veliki napredak jer je do sad napravio toliko u nekoliko tjedana.
    Na satu matematike učenici prvoga razreda rješavaju problemske zadatke. Učiteljica ih motivira prezentacijom. Sve prezentacije su prilagođene nastavnim jedinicama i dostupne svim učiteljima. Rješavaju zadatke u radnoj bilježnici, zbrajaju brojeve. Učiteljica im ne pomaže, nego traži da samostalno riješe zadatak.
    Sat finskog jezika posvećen je uvježbavanju pisanja, rješavaju zadatke u radnoj bilježnici. Učiteljica upozorava na uredno pisanje velikih i malih tiskanih slova.

17.3.2015. (utorak)


Mala škola, učiteljice Nina i Niina
    Prvi i peti sat dolazi pola razreda radi lakšeg rada. Izrađuju medvjedića od filca. Učenici ih samostalno izrezuju i šivaju. Nastavljaju ponavljati pjesmice o medvjedićima i uče novu. Usvajaju pokrete uz tekst. Slijedi predstavljanje svojeg medvjedića drugim učenicima. Svi bi htjeli nešto ispričati o svojem medvjediću i pažljivo slušaju svoje prijatelje. Na kraju im učiteljica čita priču iz slikovnice. Pažljivo slušaju priče. Učiteljica čita tiho. Za kraj dana rješavaju listića sa zadacima zbrajanja i oduzimanja, bojanka.
    Samostalno donose bojice na stol, a na kraju sata predstavnik skupine posprema.  Tijekom rada mijenjaju mjesto. Imaju prilagođene klupice za glazbeni i slušanje priče, kutak za igru i  čitanje slikovnica. Naučili su slušati sugovornika, ne upadaju u riječ. Strpljivo čekaju u koloni dok ne dođu na red.

18.3.2015. (srijeda)
2. razred, 24 učenika, učitelj Antti
    Dan započinju matematikom, samo pola razreda. Obrađuju pisano oduzimanje dvoznamenkastih brojeva s prijelazom desetice pomoću prezentacije koja prati udžbenik korak po korak. Dok učenici samostalno rješavaju zadatke i rješenja provjeravaju u gotovim rješenjima učitelj pomaže učenici koja nije shvatila gradivo. Povremeno obilazi učenike.
    Tijekom sata prirodoslovlja kroz igru ponavljaju o osjetilima. Igra u krugu-napravi kao ja-najbolji ide u krug i igre u dvorani: upotrijebi svoja osjetila. Učenici razvijaju osjetila vida i sluha.
    U dvorištu škole napravljena je skijaška staza i klizalište. Satovi tjelesne i zdravstvene kulture se izvode vani osim kada pada kiša. Učenici vježbaju tehniku skijanja, a potom igraju igre na skijama, što čine vrlo spretno.
    Dan završavaju smišljanjem priče kroz igru. Prva igra je  Na slovo na slovo, govore riječi na slovo abecede, kad ne znaju ostali plješću. Tada ide drugo slovo abecede. U grupama smišljaju priču prema zadanim slikama. Svatko mora nastaviti priču. Rješavanje zadataka u radnoj bilježnici- pisana slova se uče tek u 2. razredu. Slažu  rečenicu od zadanih riječi.
    Učenici 6. razreda videokonferencijom upoznaju učenike iz Češke i Hrvatske s kojima će boraviti tijekom Tjedna mobilnosti u okviru projekta i aktivnosti KA2. Boravim s njima u učionici i pomažem pri snalaženju.

19. 3. 2015. (četvrtak)

    U prvom razredu ujutro dolazi samo pola učenika na nastavu. Vježbaju pisanje samostalno u radnoj bilježnici. Učiteljica za to vrijeme provjerava brzinu čitanja.
    Na satu matematike slijedi ponavljanje oduzimanja brojeva do 20 s prijelazom desetica. Radne bilježnice su često tako osmišljene da učenike potiču na igre kockicom. Na kraju sata slijedi provjera znanja, učenici dobivaju zadatke na listiću. Listići su sastavni dio materijala za učitelje, tako da ih učiteljica samo isprinta i ne mora smišljati zadatke.
    Odlazak u dvoranu, susret sa svećenicom koji se održava svaki drugi četvrtak. Učenici slušaju predavanje i pjevaju pjesmu uz klavirsku pratnju učiteljice.
    Vodim nastavak radionice-bojanje licitarskih srca prema uputama. Učenicima još jednom pokazujem licitarsko srce koje sam donijela iz Hrvatske. Odlučili su napisati ime svoje majke na njemu kako bi im mogli pokloniti ih za Majčin dan.
    Svaki  učenik treba pročitati 7 knjiga kako bi dobio diplomu čitanja. Samostalno čitaju na satu dok drugi biraju knjigu u knjižnici. Učiteljica bilježi u diplomu koje knjige su pročitali. Nemaju knjižničara tako da učiteljica odlazi s njima u knjižnicu.

3. razred, dva učitelja Annuka i Matti
Razlog: 5 učenika sa posebnim potrebama, 2 s epilepsijom, 3 ponavljača

    Prirodoslovlje započinju istraživanjem koje površine su magnetične, a koje nisu u učionici. Razgovor s učiteljicom o svojstvima magneta. Učitelj poučava o kompasu. Pokus kako magnet utječe na kompas. Učitelj i učiteljica se nadopunjuju tijekom rada, dok jedan obrađuje drugi pomaže učenicima pri praktičnom radu.
    Odlazimo na sat glazbene  kulture, 4. razred, učiteljica Annuka. Učenje pjesme Row your boat uz sviranje ritma i pjevanje. Učiteljica svira klavir.  Sviraju ljestvicu pomoću instrumenta-muzičke cijevi. Učiteljica je osmislila igru-dotakni me kada želiš čuti moj ton. Svi se žele okušati u sviranju, ali i zadavanju tona.
Glazbena kultura, 6. sat, učiteljica Annuka
Upoznavanje života Ludwiga van Beethovena-ppt prezentacija. Dva učenika istražila o njemu i upoznaju nas putem referata. Slušanje glazbe, Beethowen, 5. simfonija. Učenici slušaju pažljivo.

20.3.2015. (petak)

    Prva dva sata s učenicama šestoga razreda izrađujem pisanice ukrašene voskom. U Finskoj nije običaj bojati pisanice za Uskrs stoga im je to vrlo zanimljivo. Pripremile su ispuhana jaja, a ja sam donijela boju i vosak. Proučile smo motive, gotova jaja i postupak, te izradile vlastite pisanice koje će ponijeti kući. Usput smo pričale o posjetu Hrvatskoj u Tjednu mobilnosti.
    Ostatak dana provodim u trećem razredu kako bi vidjela kako rade dva učitelja u istom razredu. Na satu jezika uvježbavaju čitanje, svatko čita jednu rečenicu. Teže se koncentriraju, pa ih učitelji obilaze. Razgovaraju o pročitanome.
    Sat matematike posvećen je  pisanom oduzimanju (4153-1321). Kao i svaki puta obrada je uz gotovu prezentaciju koja vodi učenike kroz postupak pisanog oduzimanja. Slijedi rješavanje zadataka gdje učitelji individualno pomažu učenicima. Uključuju i mene. Zbog velikog broja učenika s teškoćama potrebno je puno individualnog rada.
    Glazbenu kulturu vodi učiteljica.  Svira tonove  učenici pokazuju prstom penju li se ili silaze. Pjevaju naučene pjesme prema izboru.
   
    Nakon dva tjedna praćenja prakse, uočavanja sličnosti i različitosti naših škola, upoznavanja učenika i učitelja slijedi oproštaj. U subotu putujem kući puna dojmova i materijala za rad, posebice za ručni rad. Jedva čekam doći u moj razred i isprobati nešto od toga sa svojim zadrugarima.
    Tijekom mobilnosti sam objavljivala fotografije, snimila video uradak i vodila blog na stranici projekta škole. Redovito sam komunicirala s članovima tima. Po povratku slijedi pisanje izvješća o provedenima aktivnostima, izrada prezentacije. Uključila sam se u rad eTwinning portala i izvršavanje diseminacijskih i evaluacijskih aktivnosti opisanih projektom. Sudjelujem u pripremi novog područja poduzetništva osmišljavanjem aktivnosti u međupredmetnim korelacijama iz: Hrvatskog jezika, Matematike i Prirode i društva. Prije početka nove školske godine sudjelovat ću u izradi plana i programa rada Učeničke zadruge s elementima poduzetništva te aktivnostima koje su rezultat novih nastavnih metoda.
Tijekom studenoga i prosinca organizirat ću javne satove za sve učitelje u školi u kojima ću prikazati pet nastavnih jedinica s uključenom primjenom novih metoda poučavanja s elementima poduzetništva.

 

Galerija fotografija