Dejan

Sudjelovao sam na tečaju poučavanja engleskog jezika kroz kulturu koji se odvijao na Trinity collegeu u Dublinu u Irskoj. Ideja je da se jezične vještine razvijaju imerzijom u kulturu i istraživanjem kroz komunikaciju. Tečaj je trajao od 13. – 24.07. i bio je prožet predavanjima koja su tematski varirala od irskih klasičnih i suvremenih pisaca do izrade vitraja koji je vrlo proširen u irskoj kulturi, kao i radionicama o primjeni književnosti i filma u nastavi i IKT radionice.
 

Osnovna metoda rada bio je Inquiry Based Learning, tj. učenje bazirano na istraživanju. Moja grupa brojila je 15 polaznika, koji su kasnije podijeljeni u 3 skupine, od kojih je svaka dobila temu koju je bilo potrebno istražiti i do kraja tečaja izraditi izlaganje o njoj. Teme su bile: čitalačke navike u Irskoj, vitraji i irski jezik. Teme je trebalo istražiti praktično, proučavajući Dublin i razgovarajući s ljudima.


Način rada omogućio je polaznicima da istinski iskuse irsku kulturu. Potreba za vlastitim istraživanjem i razgovorom sa stanovnicima Dublina poticajna je za razvoj jezičnih kompetencija. Komunikacija s izvornim govornicima najbolja je metoda jezičnog usvajanja, a istraživanje samoga grada dodatno pojačava kulturnu imerziju.
 
Osim predavanjima, dani su bili prožeti i kulturnim posjetima raznim lokalitetima u Dublinu i oko njega u pratnji predavača. Posjetivši razne izložbe u muzejima i knjižnicama, kao i povijesne lokalitete poput brda Tarra i Loughcrew, polaznici su upoznati i sa povijesti Irske.

 


Kako je navedeno u certifikatu izdanom od strane organizatora, stekao sam vještine i kompetencije iz sljedećih područja:
- primjena poučavanja baziranog na istraživanju
- usmene i pismene vještine na stranom jeziku u komunikativnim okruženjima
- prezentacija usvojenog znanja uz pomoć IKT alata
- planiranje, implementacija, izvještavanje i osvrt na osobna iskustva 
- interkulturalna osviještenost u multikulturalnom interaktivnom okruženju
- razvoj europske osviještenosti i diseminacijskih strategija 
 
Stečene vještine primijenit ću u 5 radionica koje će se održati u toku školske godine 2015./2016. i u svom svakodnevnom radu s učenicima.

Galerija

 

English & Culture: Methodology of Culture for Teachers of English.

13.7. do 24.7.2015., Dublin, Irska

http://www.englishmatters.org/index.php/courses/erasmus_plus/English_and_Culture/general/trinity_college_dublin