Valerija

    Od 17.8.2015. do 28.8.2015. sudjelovala sam na stručnom usavršavanju pod nazivom ''English Language Training and Irish Culture'' u organizaciji Cork English World iz Irske, uz koji prilažem i link: (http://issuu.com/cew1/docs/english_language_training_and_irish_3cc57f21f57845)
    Tečaj je vodilo dvoje profesora iz Irske (profesor engleskog jezika, Angela Keohane i profesor povijesti, Damien O'Connor). Na tečaju je sudjelovalo 15 polaznika: 7 iz Poljske, 2 iz Danske, 2 iz Njemačke, 2 iz Italije, 1 iz Mađarske i ja iz Hrvatske.

     
    Tečaj je proveden kroz 60 sati u obliku jezičnih radionica, naučnih ekskurzija i predavanja s temama: Green English, Irish Literature, Irish Myths and Legends, Irish Music and Songs, Irish Food Tasting, Ireland and EU, The Irish Economy, Irish Famine and Emigration, Irish Education System. Predavanja su bila organizirana svakodnevno od 9 do 17 sati.
   
    Na prvom danu tečaja svaki od sudionika je predstavio sebe, svoju školu i zemlju iz koje dolazi s naglaskom na kulturne raznolikosti. Nakon upoznavanja, predstavljen nam je cjelokupni koncept dvotjednog tečaja. Uslijedila su kviz pitanja o Irskoj, na koja smo djelomično mogli odgovoriti te smo nakon toga podijeljeni u tri skupine. Svaka skupina dobila je zadatak istražiti određeni dio grada Corka, njegove znamenitosti, kulturu i povijesno nasljeđe te nakon toga u poslijepodnevnim satima zajednički napraviti prezentaciju o istom. Teme po pojedinim skupinama bile su sljedeće: Cork: Seat of Learning (University College Cork), Cork: Past and Present (St Finbarre's Cathedral) i Cork: City by the Lee (City Centre).
    Drugi dan tečaja svaka je skupina detaljno predstavila rezultate svog istraživanja. Nakon toga predstavljena nam je irska literatura kroz mnoštvo radnih materijala u obliku predavanja i aktivnog sudjelovanja u radionicama.
    Treći dan tečaja imali smo predavanje i radionicu s temom irska hrana pomoću kojih smo obogatili vokabular novim riječima, izrazima i jezičnim frazama.      

U poslijepodnevnom terminu od 14 do 17 sati obilazili smo muzeje i galerije grada Corka s naglaskom na njihovu povijest i društveni utjecaj na svakodnevni život.
               

    Četvrti dan u jutarnjem terminu bilo je predavanje i radionica s temom ''Narrative tenses'' kroz koje smo proveli gramatičku raščlambu svih glagolskih vremena u engleskom jeziku. Nakon toga uslijedio je drugi dio radionice u kojem smo po skupinama sastavljali priče s temom irskih mitova i legendi. U poslijepodnevnom terminu predavanje je imao prof. Damien O'Connor s temom ''Ireland and EU'', na kojem smo mogli čuti povijesni tijek nastanka Irske kao samostalne republike, kao i članstva u EU, pa sve do današnjih dana uz pozitivne i negativne aspekte tog cijelog povijesnog razdoblja.
    Peti dan, u petak 21.8.2015, imali smo radionicu koja se nadovezivala na predavanje iz prethodnog dana. Tema je bila ''Irish Famine and Emigration'', a mi smo u manjim skupinama i parovima imali zadatak tzv. web quest gdje smo pomoću pitanja pretraživali web i pronalazili odgovore na zadanu temu. Cilj svih skupina bio je nakon web pretrage ostalim parovima iz drugih skupina predočiti rezultate. Poslije podne bila je naučna ekskurzija i posjet gradu Cobhu i njegovom povijesnom muzeju.
    Subota, 22.8.2015., bila je slobodna od organiziranih predavanja i naučnih ekskurzija, pa smo u slobodnom aranžmanu posjetili u manjim skupinama obližnje znamenitosti poput dvorca Blarney, klifove Mohera, zoo vrt Fota ili destileriju gradića Midletona.
    Šesti dan bila je cjelodnevna naučna ekskurzija do Kenmarea i Killarneya u pratnji profesora Damiena O'Connora.
  

    Novi radni tjedan započeo je predavanjima i radionicama s temama ''Green English'' i ''Varieties of English'' na kojima smo saznali o irskim varijantama govora i pisanja engleskog jezika tzv. Hibernal English, te smo usvojili i nekoliko novih nastavnih metoda poučavanja engleskog jezika. Poslijepodne je bilo slobodno i iskoristili smo ga za izlet u gradić Kinsale, gdje smo obišli njegov nacionalni park i saznali o njegovoj bioraznolikosti.


               
    U utorak teme su bile ''Pronunciation'' i ''Language Surgery'' na kojima smo osvježili postojeća znanja i usvojili nove metode poučavanja stranog jezika. Proučavali smo i jezične i gramatičke zakonitosti engleskog jezika.


          
    Deveti dan tečaja imali smo predavanje i radionicu o tradicionalnim irskim pjesmama, te dva predavanja na teme irskog nacionalnog sporta (The GAA), povijesnih i gospodarskih prilika Sjeverne Irske. U večernjim satima fakultativno smo u manjoj skupini otišli na večer tradicionalne glazbe i plesa ''Pulses of Tradition'', na kojoj smo uživali puna dva sata. Prilažem i link: (www.pulsesoftradition.com).
    Deseti dan, u četvrtak 27.8.2015., upoznali smo se s irskom ekonomijom, politikom i gospodarstvom. U sklopu navedenih tema čuli smo i o osnovnim značajkama irskog školskog sustava koji je podijeljen u tri osnovna nivoa: Primary (first-level) education - od 6 do 11 godina, Second-level education od 12 do 16 godina, koji je podijeljen u dva dijela: ''a three-year junior cycle'' kojeg slijedi ''a two-year'' ili ''three-year senior cycle''. Nakon toga učenici imaju tzv. Transition Year u kojoj se uključuju u različite školske projekte i moraju odraditi dvotjednu praksu u nekom poduzeću ili instituciji. Na kraju te godine imaju i državnu maturu. Posljednji je Third-level education - odlazak na college ili university.
    Jedanaesti, posljednji, dan bio je rezerviran za ''Teacher Swapshop'' tj za razmjenu iskustava i različitih metoda poučavanja svih sudionika tečaja. Uslijedila je evaluacija tečaja i podjela radnih materijala u elektroničkom obliku koji su korišteni tijekom radionica, kao i podjela certifikata o sudjelovanju.
    Nakon tečaja uslijedit će prezentacija istog na ŽSV-u učitelja engleskog jezika. Novim znanjima i vještinama u sklopu dodatne nastave osmislit ću i izvoditi aktivnost Dramska radionica na stranom jeziku, u koju će biti uključeni elementi poduzetništva, jer se nadovezuju na potrebe projekta Osnovne škole Ludina iz poduzetništva, a s ciljem povećanja jezičnih kompetencija učenika na stranom jeziku. S osmišljenom predstavom, nastupit ćemo na državnom natjecanju iz engleskog jezika UMNA. Također, uključit ću se u zajednički, unaprijed dogovoreni, eTwinning projekt s učiteljicom iz Poljske.

Galerija fotografija.

English language training and irish culture course

od  17.8. do 28.8.2015., Irska, Cork

http://www.cew.ie/teacher-training/

http://issuu.com/cew1/docs/english_language_training_and_irish_3cc57f21f57845