Radionica izrade online tečajeva

Dana 14. siječnja 2016. godine održana je radionica za učitelje kao jedna od diseminacijskih aktivnosti projekta KA1 Osnovne škole Ludina. Radionicu je održao Damir Belavić učitelj matematike koji je sudjelovao u Irskoj na tečaju Moodle – Virtual Learning Environment at Schools u organizaciji Infinity English Collegea. Na radionici je sudjelovalo 15 učitelja iz OŠ Ludina.

 
Učitelji su u kratkom uvodu upoznati s platformom za udaljeno učenje Moodle i svim mogućnostima koje to okruženje nudi. Također, učitelj je predstavio svoj e-tečaj za nastavu matematike koje je on napravio i koji koristi u razredu. Time su učitelji mogli steći dojam o odličnim mogućnostima koje nudi Moodle. Naglašeno je da smo mi u Hrvatskoj imamo dobru podršku za Moodle od strane CARNeta te na taj način možemo preskočiti poteškoće oko instalacije same platforme (traženja servera i sl.). Jer CARNet je svim učiteljima u Hrvatskoj omogućio jednostavno otvaranje vlastitog tečaja u sustavu Moodle na stranicama https://loomen.carnet.hr.

Učitelj matematike je napravio poseban e-tečaj za učitelje o izraditi online sadržaja u sustavu Moodle. Učitelji su se morali prijaviti te su dobili zadatke. Tako je njihov zadatak bio da sami naprave probni sadržaj. Nakon ove radionice učitelji su stekli vještine i znanje da mogu:
- promijeniti i urediti naslov poglavlja,
- napraviti jednu stranicu te u  tu stranicu umetnuti, tekst, sliku i neki video s youtube-a,
- napraviti jednu knjigu s poglavljima,
- izraditi nekoliko pitanja koja će onda kasnije koristiti u raznim igrama ili testu te, 
- napraviti kviz (test).

Radionica je trajala 2 školska sata i svi su bili iznimno zadovoljni te se nadamo da će stečeno znanje iskoristiti u svom daljnjem radu. Te će na taj način bolje uvesti IKT-u u svoju redovitu nastavu.