eTwinning i KA1

ETWINNING AND KA1

Čvršća integracija KA1 i eTwinning projekata na primjeru OŠ Ludina

 

Nakon dobivanja potpore za provođenje KA1 projekta u sklopu Erasmus+ programa u Osnovnoj školi Ludina postavili smo pitanje uključivanja eTwinninga u provođenje KA1 projekta YES – Young Entrepreneurs in Elementary School.

Uključivanje u eTwinning projekte s projektnim partnerima s kojima smo imali Job shadowing je samo jedan način na koji je eTwinning moguće iskoristiti. Tako će škola u Finskoj prenijeti u eTwinning svoja iskustva ugošćivanja učiteljice koja je tijekom trajanja projekta provela dva tjedna na praćenju nastave i sudjelovanju u svim aktivnostima škole domaćina.

Drugi način je pokretanje sobe KA1 u kojoj će svi učitelji sudionici projekta pisati svoja iskustva tijekom pripreme, provođenja i diseminacije svojih projektnih aktivnosti.

Nekoliko mjeseci prije završetka projekta, prenijet ćemo svoja iskustva kroz diseminaciju i objavu nekoliko videa s usavršavanja svakog od sudionika. Koristit ćemo i fotografije te uz različite IKT alate omogućiti budućim sudionicima iz Hrvatske i Europe lakše provođenje svojih projekata.

Kako dobiti još više od samog KA1 projekta i kako spojiti ugodno s korisnim? Kako još pojačati suradnju između škola unutar eTwinninga i dogovoriti suradnju škola za rad u budućim eTwinning projektima a da pritom nema dodatnih troškova?

Opisat ćemo način na koji smo to napravili tijekom provođenja projektne aktivnosti KA1 u kojoj je učitelj engleskog jezika poslan na usavršavanje u području Poduzetništva na Maltu.

 

Sažetak

Sudjelovao sam u usavršavanju u okviru projekta KA1 na temu Poduzetništva na Malti. Sadržaj usavršavanja i sve rezultate opisat ću u drugom članku, s obzirom da je ovdje naglasak na uključivanju eTwinninga u Erasmus+. Ideja spajanja posjete školi i usavršavanja KA1 nastala je iz praktičnog razloga dobivanja 2-u-1 ili više za manje. Kako je usavršavanje trajalo tjedan dana, odlučio sam iskoristiti slobodne sate za posjet školi u blizini. Dakle, paralelno s pohađanjem tečaja, posjetio sam školu u Siġġiewi, Saint Ignatius College Primary School.

 

Koraci koje smo slijedili pri dogovoru suradnje sa školom bili su:

1) Dobiti potvrdu organizatora tečaja KA1 o točnim terminima usavršavanja

Iako je ideja o posjetu nastala relativno kasno, uspjeli smo zahvaljujući vrlo organiziranim domaćinima usavršavanja, kao i škole koju smo posjetili sve urediti na vrijeme. Dobili smo termine usavršavanja od organizatora, kao i točan raspored zbivanja kroz tjedan. Usavršavanje je trajalo u različitim jutarnjim i popodnevnim terminima, tako da je bilo prostora za organizaciju posjeta nekoj školi.

2) Kontaktirati eTwinning ambasadore iz zemlje u koju putujemo (u ovom slučaju Malta)

Dva tjedna prije polaska na Maltu, kontaktirao sam učiteljicu iz navedene osnovne škole, koja je ujedno i eTwinning ambasador Malte. Kontaktirao sam sve eTwinning ambasadore, ali neki su se ispričali obvezama zbog završnih ispita koji su u vrijeme boravka bili u tijeku.

3) Naći adekvatnu školu i kontaktirati je radi dogovora susreta

Škola Saint Ignatius College Primary School pokazala se dobrim odabirom. Ravnateljica škole Ludina poslala je email ravnatelju škole na Malti kako bi pozvala na suradnju i zamolila za primanje učitelja (i učiteljice) OŠ Ludina u posjetu. U samom pismu navedena je i namjera daljnje suradnje, ali su napisana i dosadašnja dobra iskustva u projektima. Ovo je prilika za poziv na suradnju u svim projektima, ne samo eTwinning, kao i poziv za domaćinstvo u KA1 projektima, jer znamo koliko je važno imati pouzdanog partnera u eTwinning projektima.

Precizirajte datum i vrijeme boravka u školi, kao i kratak sadržaj posjeta (razgledavanje škole, predstavljanje projekata, intervju, dogovor o novim projektima)


4) Dogovoriti program tijekom boravka u školi

Nakon dobivanja zelenog svjetla od strane ravnatelja škole na Malti, odlučili smo detaljizirati što konkretno želimo napraviti tijekom sastanka. Kako imate svega nekoliko sati, dobro je imati unaprijed pripremljena pitanja, kako ne biste gubili vrijeme na smišljanje. Isto tako, imali smo sreću što nas je na samom sastanku bilo dvoje iz Hrvatske (učiteljica iz iste škole bila je druga članica tima), tako da su fotografije i video uratci mogli biti snimani u isto vrijeme. Ukoliko niste u mogućnosti snimiti dovoljno fotografija, zamolite domaćina da vam pošalje, kao što su ljubazni domaćini to napravili nama. Isto tako, zamolite domaćina za dozvolu fotografiranja kako bi vas uputio na učenike za koje nemate dozvolu fotografiranja.

U nekoliko navrata dogovarali smo što bismo i u kojem vremenskom okviru htjeli napraviti tako da je program bio otprilike ovakav:

- Dolazak za vrijeme okupljanja učenika (Assembly),

- Razgledavanje prostora škole i učionica, upoznavanje nekoliko učiteljica

- Dolazak u četvrti razred (Parrots) – prezentacija eTwinning projekata u kojima su sudjelovali, upoznavanje obrazovnog sustava Malte

- Intervju s učenicima i učiteljicom

- Završni dogovori o budućoj suradnji

Ukupno trajanje susreta bilo je manje od dva sata, u sklopu kojih smo odradili navedeni program i, vjerujemo, našli pouzdanog partnera za buduće projekte. Bitno je naglasiti da nismo ranije poznavali učiteljicu i nismo imali zajedničke eTwinning projekte do sada, čime se potvrđuje pravilo da su učitelji koji sudjeluju u eTwinning projektima otvoreni, uvijek spremni za suradnju i prihvaćanje kolega iz drugih zemalja.

5) Posjet

Kako smo naveli u rasporedu, dolazak za vrijeme okupljanja učenika bio je pun pogodak.  Razredi koje smo vidjeli izvrsno su opremljeni, od tehnologije do praktičnog namještaja i sveg pripadajućeg. Učenici i učiteljice su se pohvalile i bazenom za pouku plivanja kojeg škola ima.

Po dolasku u razred, upoznati smo sa nekim od mnogobrojnih kvalitetnih eTwinning projekata u kojima škola sudjeluje. Isto tako valja naglasiti da su projekte predstavili sami učenici i upoznali nas i s detaljima aktivnosti u kojima su sudjelovali. Nekoliko učenika sudjelovalo je u intervjuu koji će biti objavljen na stranicama 10 godina eTwinninga. Po završetku intervjua i samog obilaska škole, nemojte zaboraviti da je dobro ponijeti nekoliko sitnica iz svoje zemlje i škole iz koje dolazite, jer ipak ste u tom trenutku predstavnik ne samo svoje škole, već cijele države.


Iznimno smo zahvalni što je škola na Malti pokazala ovakvo gostoprimstvo i bila iznimno ljubazni domaćin. Nadamo se da ćemo u predstojećim mjesecima, radom na zajedničkim projektima, biti u mogućnosti uzvratiti istom mjerom.

Veliko hvala učiteljici Claudine Chircop, koja je sve organizirala, kao i ravnatelju škole na omogućivanju ovog susreta. 

 

Učitelji OŠ Ludina:

Ivana Pavlović

Tomislav Pavlović